Vraag een offerte aan

Bel ons voor meer info!

06 – 20 00 96 33

Vraag een offerte aan

Bel ons voor meer info!

06 – 20 00 96 33

Het buitenleven van Hongarije spreekt mij enorm aan. Al jaren kook ik op Hongaarse kacheltjes in heksenketels, of het nu goulash of mosselen zijn. Mijn grootste beleving is om materiaal en kruiden te verbinden tot een bijna magisch resultaat. Mijn mening is dat je de realiteit niet kan bedenken,  maar het alleen kan ervaren door proeven of te doen.

In Hongarije breiden mijn talenten zich uit. Het maken van eigen mortels, oude lemen boerderijen opknappen met damp open natuurproducten. En het verwerken van Fresco en sgrafitto technieken.

Hongarije is een leem-land, veel woningen en vertrekken zijn in Hongarije opgebouwd met leem. In de basis denkt men vaak ietwat denigrerend over het materiaal leem. De associatie met een lemen huis is voor velen toch die van een armzalig goedkoop stulpje, vaak vervallen met scheve ramen en deuren en met scheuren in de muren..

Niks is minder waar. Leem is eeuwenlang gebruikt als belangrijkste bouwmateriaal, vooral in streken waar verder weinig bouwmaterialen beschikbaar waren. Zo ook in Hongarije. Inmiddels is leem weer geheel aanvaard in de moderne bouwindustrie.

Omdat mensen zich bewuster zijn gaan worden over de voordelen van het gebruik van duurzame materialen, is men het gebruik van leem ook weer gaan aanvaarden.

Niet alleen in Hongarije word er nog actief met leem gewerkt, ook in Denemarken worden nu moderne gezinswoningen opgeleverd die voor een groot deel uit leem bestaan. Ook in landen als Duitsland, Oostenrijk maar ook zeker in Nederland groeit het besef van de prettige eigenschappen van deze oeroude, duurzame en betrouwbare bouwstof.